vinski podrum

Vina

NAŠA PRIČA

Prvi put da smo probali odležavanje vina na ovaj način daleke 2017. Nakon što smo pročitali o brodolomima na koje su pronađene boce sa vinom koje su savršeno očuvane i vinom odličnog kvaliteta, zainteresovali smo se za ideju starenja vina pod morem. Kada smo stavili prvih 200 boca u more i ostavili ih tamo godinu dana, nismo baš imali velika očekivanja da će vino promeniti i poboljšati ukus. Posle godinu dana, kada su prve flaše konačno izašle, sreli smo se sa lokalnim somelijerom koji ima mnogo iskustva sa vinom. Konačno, prva boca je bila spremna za otvaranje. Odmah nakon prvih gutljaja mogli smo da osetimo razliku između vina koje je bilo iz tradicionalnog podruma i vina koje je bilo na dnu mora. Vino je bilo prefinjenije; moze se osjetiti i pomirisati više aroma i ukusa. Od 2018. do 2020. smo istraživali sa različitim vrstama vina i krajem 2020. odlučili smo da patentiramo našu tehnologiju. Uz mnoštvo pozitivnih komentara konačno smo doneli odluku da naša vina predstavimo javnosti i pokrenemo našu kompaniju – vina Kraken! Naš cilj je da predstavljamo Crnu Goru i da pružimo ljudima iz drugih zemalja da iskuse ovaj jedinstveni proizvod! Zato kada posjetite Kotor obavezno nas kontaktirajte i probajte vina sa dna mora u Kotorskom zalivu!

a1.jpg

Snaga more i vina

Snaga mora moze da oblikuje litice i formira plaže. Snaga mora moze da ubrza starenje našeg vina zahvaljujući svom stalnom pritisku i temperaturi. Iako zvuči nemoguće, svi koji su probali vina odležana na morskom dnu složiće se da je razlika u odležavanju mnogo brža nego u tradicionalnim vinskim podrumima. Iz našeg iskustva najbolji rezultati se postižu na dubini od 20 metara I u vremenskom periodu od 1 godine.


Stalni pritisak, temperatura, odsustvo svetlosti i buke, nježne morske struje su idealne za odležavanje vina ovom metodom. Ova ideja inspirisana je vestima da se u olupini pronađenoj na Alandskom arhipelagu 2010. nalaze vina i šampanjci koji su savršeno očuvani. Ceo proces počinje odabirom vina koja su pogodna za ovaj način starenja. Sledeći korak je voskiranje grlica boce kako bi bili sigurni da vino neće biti kontaminirano morskom vodom. Kada je sve spremno, vina stavljamo na dubinu od 20 metara i obezbjedjujemo u metalnim kavezima okrenutim na dole kako bi se osiguralo da je pluto svo vreme mokro i da bi se smanjila mogućnost kontaminacije vina. Svake 2 nedelje se vadi uzorak kako bi se vino provjerilo i pratio proces starenja. Godinu dana nakon stavljanja vina na dno mora, ono je spremno za konzumaciju. Rezultat je vino koje ima poboljšan ukus, sve arome su mnogo prefinjenije, a same boce su jedinstvenog izgleda.Kraken vina

U VINU JE ISTINA

Info: +38267019785 info@underwaterwine.me